Vlastný trus ako potrava

25. srpna 2007 v 17:32 | miska |  Strava
Ak má morča zostať zdravé, musí požierať svoj vlastný trus. Morča má dva druhy výkalov a to pevné a redšie. V priebehu trávenia je potrava posúvaná zo žalúdka a tenkého čreva do čreva slepého, ktoré je jednou z najdôležitejších súčastí trávenia vlákniny. Tu žije črevná mikroflóra, ktorá dokáže vlákninu rozložiť a tvorí i vitamíny, predovšetkým B a K. Pretože čas k úplného rozloženiu vlákniny nezodpovedá času priechodu črevom, tak je u hlodavcov práve jav, ktorý sa nazýva koprofágia dôležitý k tomu, aby vláknina bola úplne využitá. Tzn., že obsah slepého čreva (nie celkom strávená vláknina, vitamíny B a K, čiastočne i mikroflóra a i. je tekutý a tvorí práve ten redší trus, ktorý morča ešte raz skonzumuje a využije. A až potom je vo forme pevných bobkov vylúčený finálne von.
Novorodené mláďatká požierajú trus svojej matky, tým si vytvoria svoju mikroflóru.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama